Украинският авиозавод "Антонов" ще произвежда безпилотни апарати

Опитът от производството на самолети може да бъде полезен при далекобойните дронове

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Украинският самолетостроителен завод "Антонов" преминава към производство на безпилотни апарати вместо самолети, за да отговори на нуждите на украинската армия в отпора ѝ срещу руската агресия. 

Агенция Reuters съобщи, че в „Антонов“ е открит нов център за безпилотни летателни апарати "с цел разширяване на възможностите за производство на безпилотни системи и оказване на подкрепа на частните производители на безпилотни системи от гледна точка на опит и предоставяне на услуги". Информацията е позована на информация от "Укроборонпром".

"Антонов" и по-рано е проектирал и произвеждал дронове, но основно направление в дейността му преди войната беше производството на товарни самолети. Опитът от това производство може да бъде полезен при създаването на безпилотни апарати с далечен обсег, способни да нанасят удари в дълбочина по територията на Русия.

В този завод е създаден най-големият самолет в света – легендарният Ан-225 "Мрия" (в превод от украински - "Мечта"). Той беше опожарен при руска атака през февруари 2022 г.

Превод Faktor.bg