Арабската лига не възобновява членството на Сирия

„Политическото решение е единственият начин за разрешаване на сирийската криза“

Външните министри на страните от Персийския залив, Египет, Йордания и Ирак не са взели окончателно решение за възобновяването на пълноправното членство на Сирия в Арабската лига (ЛАС). Това следва от заключителното изявление на участниците в срещата в Джеда, разпространено от Саудитската прес агенция, на която се позовават медиите. В изявлението се казва, че външните министри "размениха мнения относно усилията за постигане на политическо решение, което ще преодолее последствията от сирийската криза, ще запази единството, сигурността, стабилността и арабската идентичност на Сирия и ще я върне в арабското лоно".

Но въпросът за възстановяване на членството на Сирия в Арабската лига, който беше предмет на срещата на министрите, изобщо не се споменава в документа.

Срещата подчерта, че „политическото решение е единственият начин за разрешаване на сирийската криза“, а участниците й се съгласиха също за необходимостта от засилване на консултациите между страните от арабския свят за създаване на механизми, които да помогнат за нормализиране на ситуацията в страната.

В изявлението се посочва важността на борбата срещу тероризма и поддържането на контрол върху територията на Сирия от държавните институции. Освен това участниците в срещата призоваха за създаване на необходимите условия за доставка на хуманитарна помощ до всички региони на страната, както и за завръщането на сирийските бежанци и вътрешно разселените лица по домовете им. /БГНЕС