Вучич: Арест очаква сърбите, вербувани от "Вагнер" - след завръщането им

„Вагнер“ не бива да развива дейност на сръбска територия

Александър Вучич

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че сърбите, които са станали членове на руската армия „Вагнер“,  ще бъдат арестувани, след като се завърнат в родината си, пише Politico. Той каза още, че „приятелски страни“ не бива да се държат така, визирайки Русия.  

"Сърбите, които са вербувани да воюват в Украйна, ще бъдат арестувани, когато се върнат вкъщи и бъдат в обсега на нашите институции", посочи Вучич.

Той реагира с раздразнение на въпрос за действията на „Вагнер“, като заяви, че „Вагнер“ не бива да развива дейност на сръбска територия.

Изданието отбелязва, че отношението на Вучич към наемниците от „Вагнер“ е негативно заради действията им от 16 февруари тази година. Тогава сръбски националисти и проруски активисти в Белград поискаха прекратяване на процеса на нормализиране на отношенията с Косово. Протестиращите дори заплашиха да убият Вучич. Организаторът на митинга беше задържан – оказа се, че това е ултрадесният лидер Дамян Кнежевич, който публично подкрепи вербуването на сърби от "Вагнер".

Сръбският президент нарече активистите "антисърби" и заяви, че вероятно ги финансира Русия.

Превод Faktor.bg