Арестуваните за шпионаж в полза на Русия българи са живеели близо до британска военна база

Тримата българи, арестувани в Обединеното кралство по подозрение за шпионаж в полза на Русия, са живеели близо до военната база Нортхолт в Западен Лондон, съобщава британският вестник The Telegraph, цитиран от агенция „Фокус“.

Орлин Русев, Бизер Джамбазов и 31-годишната му приятелка Катрин Иванова бяха задържани при поредица от акции на британските служби за сигурност, проведени в Лондон и Норфолк. Изданието отбелязва, че предполагаемите членове на руската шпионска група, арестувани от полицията за борба с тероризма, са живели в апартамент на около километър и половина от базата на Кралските военновъздушни сили. По данни на редакцията и тримата са били "свързани“ с имота в тази част на града в продължение на десетилетие.

Базата се използва често за полети в чужбина от кралското семейство, а също и от министри и чуждестранни държавни глави.

Смята се, че арестите са извършени след продължително разследване на "Скотланд Ярд“. И тримата български граждани са арестувани първоначално по подозрение за извършени престъпления по Закона за държавната тайна. По-късно срещу тях са повдигнати обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност, след като детективите откриха тайник с подправени паспорти. Разследването за шпионаж продължава, а други двама, арестувани по същото време, са освободени под гаранция от полицията.
Съсед на българите разказва как Джамбазов твърдял, че работи за Интерпол и че се опитал да монтира огромна сателитна чиния отстрани на къщата. Други съседи описват Джамбазов и Иванова като "тихи“ и "незабележими“. Самият той се представя като шофьор в болници, а партньорката му - като лаборант в медицински бизнес в централната част на Лондон.

По-рано The Times съобщи, че служители на "Скотланд Ярд“ са намерили фалшиви журналистически карти на научнопопулярните канали Discovery и National Geographic, което предполага, че тримата може да са се представяли за журналисти, докато са събирали чувствителна информация.