Арестуваният за надраскан некролог на магистрат е подсъдим и за гавра с националния флаг

Михаил Стефанов вече е съден за това, че запали знамето пред Съдебната палата

Aрестуваният за надраскан некролог на магистрат е 49-годишният Михаил Михайлов Стефанов, който стана популярен миналата година, когато отново беше задържан, но за гавра с националния флаг, съобщава "Лекс". 

Това става ясно от позиция на двете спецпрокуратури по повод на критична медийна публикация за различен подход на държавното обвинение при сходни случаи. В петък Стефанов е бил задържан във фоайето на Специализираната прокуратура, след като надраскал и опитал да скъса некролог на починалия следовател Йордан Костадинов. В понеделник Софийският районен съд е оставил Стефанов за постоянно в ареста, след като преценил, че има и предишни подобни прояви.

От прокуратурата допълниха днес, че Стефанов вече е осъден на първа инстанция от спецсъда за случая от май м.г., когато запали националния флаг пред Съдебната палата в София, уринира върху него и качи видео от деянието във Фейсбук. Пред съда Стефанов обяснявал, че извършеното от него е протест срещу „очевидни обществени пороци – беззаконията на българския съд и на българската прокуратура“.

Още през септември спецсъдът го осъди ефективно на 2 години затвор, но присъдата на съдия Биляна Вранчева беше отменена в началото на годината от апелативния спецсъд заради това, че е постановена от незаконен състав. Стефанов беше обвинен за това, че е опетнил знамето, за което НК предвижда до 2 години затвор или глоба до 3000 лева и той получи максималното наказание. Когато престъплението се наказва с до 5 години затвор обаче, съдът трябва да заседава еднолично в състав само от един съдия. В случая със Стефанов пък съдия Вранчева е заседавала с двама съдебни заседатели, поради което присъдата беше отменена.

При повторното разглеждане на делото в спецсъда и месец преди случката с некролога, Стефанов е получил условна присъда от година и 10 месеца затвор с 4-годишен изпитателен срок.

Той има условна присъда и за хулиганство в Стара Загора, след като влязъл центъра за спешна помощ и започнал да ругае и заплашва персонала, а при пристигането на полицаи, псувал и успял да удари двама от тях.