Армения увеличи с 6 пъти самолетните билети за руските бежанци, предпочитат да плащат, отколкото да убиват и да се подчинят на Путин (видео)

Самолетните билети от Русия до Армения скочиха рязко, след като Русия обяви частична мобилизация в сряда. ИТ специалистът Руслан е платил 100 000 рубли (1680 долара) за еднопосочен билет. Преди това цената е около 15 000 рубли ($252), близо 6 пъти по-малко.

Руснаците масово започнаха да напускат страната си, след като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация, като трафикът на граничните пунктове с Финландия и Грузия се увеличи. Големи опашки от автомобили има и на границите с Казахстан и Монголия.

Друг ИТ специалист Вадим споделя на летището в Ереван, че не за първи път напуска Русия. Той вече го е направил през пролетта, след като президентът Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна. "Този път не се замисли, преди да се кача на самолета за Ереван. И когато започна мобилизацията, първата мисъл беше да си тръгна, да летя обратно при вас, защото ми хареса тук", казва той пред арменски медии. Руслан, който похарчи цяло състояние за билета, се надява, че ще се върне в Русия един ден. "Може би, ако ситуацията се нормализира, ще се върна", коментира руснакът. Масово руските бежанци са категорични, че няма да се подчинят на Путин и не са съгласни да умрат в родината си или пък да убиват украинци.