Асен Агов: Зеленски може да говори пред нашия парламент, когато България изпълни ангажимента си към Украйна

Асен Агов

Асен Агов

Зеленски може да говори пред българския парламент, когато България изпълни ангажимента си да даде помощ на Украйна (като член на НАТО и ЕС – бел.ред.). Това заяви в студиото на БНТ бившият депутат и журналист Асен Агов.

Украйна успешно брани своята територии. Паниката е обзела Кремъл, което говори за огромна криза. Тя е  предизвикана от победите на украинската армия. Моята прогноза е, че Украйна ще победи в тази война, посочи той.

Агов коментира изявленията на президента, че спорът около Митрофанова и Зеленски е несериозен на фона на големите проблеми, които стоят пред България. Той го разчети като опит българските политици да се надцакват, като игра на стражари и апаши. 

Агов изтъкна, че днешните проблеми на българите са пряк резултат от руската агресия, заради два шантажа – за газ и за петрол. Вече нашето хранилище за газ е пълно почти на 90%. Няма да имаме и проблем с петрола, инфлацията ще падне и догодина ще има една стабилизация. А цената на газа ще получи таван в условие на война. Шантаж са и заплахите с ядрено оръжие. (…) Радев и оплаквачките ни насъскват със страх. Радев е генерал, а Янев е военен и затова ми е необяснимо поведението им, защото те трябва да знаят как ще се развие конфликта в Украйна, коментира журналистът. 

Бившият син депутат коментира и ситуацията около съставянето на работещо правителство. По неговите думи в Борисов няма никакво доверие, който ни подведе с Турски поток, с всичко това, което не свърши. С желанието си да реализира първия проучвателен мандат ГЕРБ преследват евтини политически цели. Но няма как да бъде излъгани нито ПП, нико ДБ. Ако Борисов не се оттегли от политиката, няма как да се случи реформаторско управление. Нищо няма един лидер да се оттегли и да стане пенсионер, подчерта Агов и даде за пример себе си. 

Той е категоричен, че в българското общество има евроатлантическо мнозинство, но не е представено в парламента. И предположи, че при Стефан Янев би могъл да отиде третият проучвателен мандат, за да се направи експертен кабинет. Той ще бъде обаче с плаващи мнозинства и реално няма да е стабилен – сравни го с кула от карти, която ще се разпадне. 

България има нужда от едно стабилно мнозинство в парламента. Българите искат сигурност през ЕС  и НАТО, да се укроти тази неволя, която ни сполетя след руската агресия, бе категоричната позиция на Асен Агов.