Асен Василев: Ще ни обесят на най-близкия стълб, ако оставим страната без зърно

Имаме сигнали за спекулации с брашното и захарта

Асен Василев

Асен Василев

"Хората се редят на опашки за олио между 3-4 лв. Това са организирани акции за всяване на паника, както при бензина. Имаме достатъчно олио за 4 г. Утре ще бъде отново на нормални цени. Някои фирми или хора издевателстват над народа. Това са незаконни действия и КЗК трябва да ги провери. Имаме информация вече за подобни акции и за брашно, както и за захар. Глобите за подобни манипулации са много тежки. Медии също отиват и казват, че в някое село олиото е 7 лева. Има си КЗК, която да провери и да наложи съответните санкции. Цените на тока за бита са същите от миналата година. Поне до юли, те ще останат такива. Нормално е да има инфлация по време на война, но тя може да стигне 15%, а не цените да скочат двойно". Това заяви пред БТВ финансовият министър Асен Василев. 

"НАП и Спецов нямат никаква роля при износа на зърно. Не сме забранили износа, но правим проверки, имаме 2 пъти повече зърно, отколкото ни трябва. Внасяме, за да подсигурим 2023 г. Ако останем без зърно, хората ще не ни обесят на най-близкия стълб. Ще забраним износа, ако не успеем да подсигурим реколта", каза още Василев.

"В момента нямаме пари да даваме директно пари на бежанците, а само да им осигурим т.нар. пълен пансион в хотели и къщи за гости. Използваме някои от спестяванията за издръжка на различни ведомства", коментира Василев. Той разчита, че доставките на газ за България няма да спрат, защото по този начин чисто логистично Кремъл ще остави без синьо гориво Сърбия и Унгария.