Асен Василев за казуса с дерогацията: Търсене на интрига

Асен Василев

Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев определи казуса с "Лукойл" и дерогацията за внос на руски петрол като "търсене на интриги". Мнението си изрази в кулоарите на международен форум, посветен на публично-частното партньорство. 

"Ако моята оставка бъде поискана заради "Лукойл" - това няма нищо общо по няколко причини. Първата от тях е - вчера видяхме, че и Агенция "Митници" много ясно показа, че има от ЕК одобрени квоти. Те следят изключително стриктно за тези квоти. Всяка седмица към ЕК се изпраща какво всъщност е напуснало българските пристанища и за кои държави е тръгнало. Така че там по-скоро се търсят интриги, отколкото нещо реално". 

Министър Василев заяви, че не е въпрос на компромиси, а на работа с политическите сили, за да се "изчистят" виждания, за да бъде приет Бюджет 2024 до края на настоящата година. 

"Това, което виждаме в момента, е, че има доста движения в парламента, които не са свързани с бюджетната процедура. Водим доста интензивни разговори с партиите в парламента така, че да намерим достатъчно подкрепа за бюджета", посочи финансовият министър.