Асошиейтед прес: Насилието и убийствата - стратегическа обмислена бруталност на Русия

Заповед на Кремъл към руските войници: Убивайте всички, които са заплаха!

Насилието и убийствата, извършени от руските войски по пътя към Киев в началото на широкомащабната инвазия на Русия в Украйна, са „стратегическа и организирана бруталност, а не дело на отделни войници“. Това се казва във филм, съвместен проект на Асошиейтед прес и програмата Frontline на телевизионния канал PBS, който излезе на 25 октомври, пише „Гордон“.

Според данни от разследването, предоставени от Royal Combined Arms Institute - базиран в Лондон мозъчен тръст, който е изучавал копия от военните планове на Русия, на военните части, движещи се към Киев, е било наредено да блокират и унищожат всяка „националистическа съпротива“. Войниците са използвали списъци, съставени от руското разузнаване и са извършили обиски на квартали, за да „идентифицират и неутрализират всеки, който може да представлява заплаха“. Заповедите са написани от руския военачалник Александър Чайка.

Както се съобщава в статията, руските военни са изпълнявали заповеди с "арогантно пренебрежение към законите на войната". Свидетели и оцелели в Буч, Озери, Бабинци и Здвиживка, Киевска област, споделят пред разследващите, че руски войници са измъчвали и убивали хора при най-малкото подозрение, че може да помагат на украински военни. Издевателството върху невинни хора е станала особено жестоко след нанесени точни удари от ВСЕ по руските позиции.

В прихванати телефонни разговори, които са стигнали до разследващите журналисти в Асошиейтед прес, руски войници казвали на близките си, че имат заповед: „Убийте всички, които са заплаха“. Според тях дори помръдването на  пердето на прозореца, съмнителен знак или евентуален стрелец са ставали причина жилищни блокове да бъдат обстрелвани със смъртоносни оръжия.

Превод: Faktor.bg