Павел Шопов: Ще се наложи УБО от времето на комунизма да се разформирова

Павел Шопов

Павел Шопов

Позицията на "Атака" по въпроса за Националната служба за охрана е принципна, тя е последователна и непроменена от 2005 година. Ние винаги сме критикували тази служба. Вместо от комунизма да бяха запазени някои неща като здравеопазване и образование, беше запазена УБО. Това заяви  депутат Павел Шопов, който не е член на ПГ на "Атака", по време на обсъждането на президентското вето върху промените в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Ако съображенията на едната и другата страна са конюнктурни, нашата позиция, че е нужна решителна и принципна промяна, е константна. През годините тази служба направи много гафове и провали. Това е огромен щат, десетки милиони отиват за нейната издръжка, заяви той.

За нас тази промяна в Закона за МВР е част от този процес. Този Закон за МВР е хубав, защото той ще доведе до разформироване на службата рано или късно. Ще се наложи разформироването на УБО, което с леки промени продължава да работи и днес. Ако трябва и промяна на Конституцията да се направи, но трябва да се върви към разформироване на тази служба. Никъде няма такава служба, която да съществува във вида, в който е съществувала в тоталитарното комунистическо време, подчерта Шопов.

Затова този закон е голяма крачка в тази посока. Ние от "Атака" ще гласуваме по принципни, а не по конюнктурни съображения, каза още Павел Шопов.