Атанас Атанасов: "Газпром" не е търговско дружество, а оръжие на Путин

ген. Атанас Атанасов

ген. Атанас Атанасов

„От „Демократична България“ съвсем разумно сметнахме, че ако концентрираме реформаторските сили, ще донесе по-голяма подкрепа на изборите. Със сигурност, ако се бяхме явили заедно с „Продължаваме промяната“ в обща коалиция, щяхме да бъдем първа политическа сила. Съжаляваме, че това не се случи и дано да не е фатално“, заяви пред БНТ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Той коментира и наводненията в Карлово. „Най-лесно е сега да се правят анализи и да се сочат грешки. Едно от нещата, които като механизъм на управление е доста дефектно, е начинът, по който се финансира почистването на речните корита, защото се прибират едни пари и никой не може да види какво сте направили. Тази дига, която явно е била скъсана и компрометирана, е проблем, който не е бил наблюдаван с времето. Има и нещо друго много важно във връзка с борбата с авариите. Като държава, ние нямаме единна система, която да действа в подобни ситуации. Навремето имаше една служба „Гражданска защита“, която беше ликвидирана. Това е важен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Имаше идеи от МВР да бъде извадена противопожарната служба и да се създаде единно звено. Смятам, че това е наложително и трябва да се случи бързо“, каза още ген. Атанасов. 

„Икономическите ефекти в България от войната на Путин в Украйна водят до неблагоприятни последици, каквито са инфлацията и високите цени на горивата. Трябва да сме откровени с българските граждани. Тези предизвикателства няма да бъдат преодолени много лесно, защото не се вижда краят на войната. Путин, планирайки дългосрочно тази война с идеята да възстанови едва ли не Съветския съюз, е заложил, че Русия може да изнудва цивилизования свят чрез цените на енергоносителите. Ние лесно не можем да се справим с този въпрос. България, като член на НАТО и на ЕС, изпълнявайки своите междусъюзнически задължения, не трябва да предприема действия, с които да подпомагаме Путин. „Газпром“ не е търговско дружество, а оръжие във войната. Отделно, ние имаме действащ договор, който не се изпълнява. Странно ми е как в политическите среди се повдига въпросът да преговаряме с „Газпром“. За какво? Цените на енергоносителите са в резултат на войната. Не е гаранция, че договор с „Газпром“ ще ни гарантира по-ниски стойности на горивото. Отделно – има висок политически риск да преговаряме с една страна, която ни е сложила в списъка с неприятелските държави и не е изключено през зимата кранчето да ни бъде спряно. Не разбрах защо от служебното правителство не бяха осигурени танкерите, които бяха договорени от предишното правителство?“, попита ген. Атанасов и допълни, че предизборно вниманието на хората се фиксира върху газа. Той призова да не се всява страх сред българското общество. Атанас Атанасов допълни, че по този начин се прави опит да се мотивират избирателите да гласуват за формации, които са склонни да се наведат на Путин. „Ние сме от другата страна, категорично“, каза още съпредседателят на ДБ.