Атанас Пеканов: Най-голямото опасение е спекулацията с еврозоната

6 месеца е гратисния период за безплатна обмяна на българския лев с евро, посочи още вицепремиерът

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Най-голямото опасение е да се спре спекулацията с еврозоната.  Това заяви в ефира на Нова ТВ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Той изтъкна, че решението на НС да се форсира процесът по влизането на България в еврозоната е особено важно. Това е много ясен сигнал, още повече, че то беше прието с голямо мнозинство. Това вдига доверието ни в страната. Ако това се случи през януари 2024 година, това доверие ще се вдига още. Това се случи в Хърватия, допълни той 

Пеканов обясни, че заплатите ще се изплащат в евро. Рестото ще се връща в евро. Като ще има гратисен период от 1 месец, когато ще могат да се ползват и лев, и евро. 

Ще има безплатна обмяна на левовете в Централната банки и всички търговски банки и пощи до 6 месеца, посочи още вицепремиерът. 

Пеканов не отрече, че има рискове при влизането в еврозоната, но не са свързани нито с инфлацията, нито с повишаване на дълга и на дефицита, каквито опасения имали от партия "Възраждане", защото те зависят от решенията и мерките, които ще вземат правителствата.