Атанас Славов: Ще насроча заседание, на което да обследваме опитите за натиск над членове на ВСС

До дни ще бъде готов списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори, каза още правосъдният министър

Атанас Славов

Атанас Славов

Най-големият проблем на ръководството в прокуратурата е селективното включване и изключване. Когато решат действат, друг път – опъват чадър. Това е големият въпрос и той бе зададен – защо чак сега се сетихте…Няма разумен отговор на този въпрос. Това коментира в ефира на Нова ТВ правосъдният министър Атанас Славов по повод вчерашното изслушване на Иван Гешев в Страсбург. 

Председателстващата беше много изненадана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама как така сте тръгнал, при положение, че има висящо производство”, преразказа Славов, който посочи, че изслушването в Страсбург е продължила само 15 минути, а у нас вместо 30 минути и продължило цял час.

Относно твърденията на Елена Йончева за „важни и смущаващи факти”, Славов каза, че двете изслушвания са били разделени. „Чух някакви неща. Но важното е не да се създава усещане, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове”, смята Славов.

На въпрос кой ще изпълнява функциите на Гешев, той обясни, че ВСС трябва да определи такова лице.

Но аз лично смятам, че пленумът трябва да го избере. Това лице трябва да е интегритетно и доказан професионалист. Човек, който може да върне доверието в прокуратурата. Това е нещото, което е изключително тревожно за цялата правосъдна система. Постянно си мислим, че има някакви шашми, обясни той. 

Запитан дали трябва да бъде разследван Иван Гешев, Славов припомни, че лично той е смятал, че има много сериозни обстоятелства, за да се започне отстраняването на Гешев. Дори по времето на Надежда Йорданова и Стоилов е имало индикации за установяване на престъпление. Но сега трябва много внимателно да се преценят фактите и дали те са достатъчни, за да се започне разследване.

По отношение на репутацията на ВСС и доколко той е компрометиран, правосъдният министър изтъкна, че там проблемите са от много години. 

От години настояваме за прозрачно избиране на ВСС. По отношение на записа – тече досъдебно произвоство за този запис. Но самият факт, че се провеждат срещи по някаква започнала процедура, това е тежка симптоматика, това е патология. Ще насроча специално заседание на което да се обследват опитите за оказване на натиск върху членове на ВСС. Не бива да има никакви съмнения по отношение на професионализма и интегритета на магистратите, категоричен е Славов. 

Той не пожелал да даде оценка какъв конституционалист е Делян Пеевски, но подчерта, че промяната на Конституцията е промяна на обществения договор с нацията и това изисква широк консенсус. Търсенето на съгласие е сложен процес, който предполага разговори в широк формат. И затова се надява, че след целенасоченият провал на съдебната реформа, всеки да си е направил извода. И сега когато партиите заявяват нещо, че ще го направят, да работят в тази посока – това е тест. 

По отношение на фигурата на фигурата на главния прокурор – дали трябва да я има или не, правосъдният министър припомни, че в законопроектът на ДБ-ПП, по който лично той е работил, тази длъжност е запазена. 

Славов също така заяви, че до дни ще бъде готов списъкът на съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори.