Атанас Славов: Нов Гешев и нов Филчев никога повече

Декември е ключов за съдебната реформа, заяви правосъдният министър

Атанас Славов

Атанас Славов

Целта ни е никога повече да няма нов Гешев и нов Филчев, заяви правосъдният министър Атанас Славов. В ефира на Нова телевизия тази сутрин министър Славов определи декември като ключов за съдебната реформа.

В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в Министерството на правосъдието работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите, коментира Славов.

Запитан за настроенията в „сглобката“, Славов коментира, че на ниво Министерски съвет не е имало напрежение. Той изрази надежда правителството да има бъдеще, за да бъдат реализирани конституционните промени.

Запитан как би коментирал думите на председателя на ПГ на ДПС, който в сряда заяви, че „най-хубавото тепърва предстои“, Атанас Славов отвърна: Не съм тълкувател на думите на г-н Пеевски, но се надявам ДПС да подкрепи конституционната реформа.

Във връзка с най-горещата тема от последните дни, министър Славов е на мнение, че трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда. Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост, подчерта още Славов.