Офицерите от запаса "Атлантик" излязоха с декларация срещу дезинформацията и манипулациите в БНТ и БНР

Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" излязоха с декларация срещу дезинформацията, която се представя от държавните медии БНТ и БНР. От организацията са категорични, се прави манипулация срещу инакомислещите българи. В документа се припомня оставката на Александрина Пендачанска в Обществения съвет на радиото в знак на несъгласие с Петър Волгин, който оповести непотвърдената информация за "пленения български кораб в Мариупол".

Вижте целия текст от СОР "Атлантик":  

Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА „АТЛАНТИК“

Вече втори месец се води война на нашия континент с агресор Русия. Паралелно с това Руската федерация продължава да води и своята активна информационна война с НАТО и ЕС, на които нашата страна е член. Като едно от най-слабите звена в съюзната система за сигурност на НАТО и икономическия потенциал на ЕС, в Р. България тази хибридна война е най-силна, целенасочена и осезаема.

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) многократно е заявявал, че у нас проводници на тази война са цели политически партии, Петата колона и някои национални медии. Трагичното е, че в нея участват обществените медии – БНТ и БНР, които в свои отделни предавания, под формата на „другата гледна точка“, предоставят значително ефирно време за „обосновка“ на руски „проксита“. За нас това е точката на агресора и масовия убиец.
Тази „друга гледна точка“ манипулира общественото мнение и подрива националната сигурност. Тя е против българския национален интерес.

Оформя се опасна тенденция, когато от тези медии се проповядва насилие и дезинформация срещу инакомислещите българи, срещу тези, които отстояват националния интерес.
Най-ярък и яростен изразител на проруските интереси в продължение на години е г-н Петър Волгин, от чието предаване струят лъжи и манипулации, част от тази хибридна информационна война. Въпреки нееднократните бележки на Обществения съвет (ОС) към БНР, нито директорът на БНР взема мерки, нито г-н Волгин престава да манипулира аудиторията си. Свидетели сме как вече един член на ОС на БНР подаде своята оставка като протест срещу тези бездействия по отношение на санкциониране на фалшивите новини в БНР.

СОРА подкрепя свободата на изразяване на мнение, но е категорично против използването на тази свобода срещу националната сигурност.
Настояваме до приключване на войната в Украйна и водената информационна война срещу Р. България, да се закрие предаването на г-н Петър Волгин и същият да бъде свален от ефир на БНР и не бъде допускан до която и да е друга обществена медия.
СОРА подкрепя обективното отразяване на войната в Украйна и се прекланя пред журналистите, които отидоха на място и ни информираха за зверствата на руския агресор!
Свободата на словото не е слободия!

Проповядването на гледната точка на агресора, на масовия убиец, на мародерите и престъпниците е аморално и клони  към престъпление!
Като осъждаме тези прояви на дезинформация, фалшиви новини и хибридна дейност изразени в предавания на националните обществени медии – БНР и БНТ призоваваме българските контролни органи и правителството да се ангажира в съответствие със закона за недопускане на пробив в националната ни сигурност чрез средствата за водене на хибридната и информационната война!
ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СОР „АТЛАНТИК“
12.04.2022 г., София