Атлантици искат от Екатерина Захариева да изгони руския консул във Варна заради скандално честване на 9-и май

Руският консул с останалите празнуващи снимка: rus.bg

Руският консул с останалите празнуващи снимка: rus.bg

"Атлантическият Съвет" настоява външния министър Екатерина Захариева да отстрани руския консул във Варна Владимир Климанов. Причина за призива е скандалното честване на 9-и май, на което руският дипломат е събрал празнуващи, които не спазват мерките и са се натъпкали един до друг, за да си правят снимки. Полицаите, които охраняват мероприятието, вместо да глобят с по 300 лв. на калпак, се снимат руснаците.

Вижте пълния текст на писмото на "Атлантическия Съвет":

Обръщаме внимание на министър Екатерина Захариева, че генералният консул на Руската федерация във Варна, Владимир Климанов, показва грубо незачитане на законите в България. Въпреки обявеното със закон извънредно положение в Република България и заповедта на министъра на здравеопазването за забрана за събиране на едно място на повече от двама възрастни, руският консул, заедно с група български и руски граждани, живеещи в България, демонстративно извършва закононарушение.

Нещо повече, от приложената статия става ясно, че българските полицаи, присъствали на мястото на закононарушението, вместо да съставят актове на нарушителите от по 300 лв., каквато е санкцията за първо нарушение на заповедта на министъра, са се снимали с руския консул и под руски знамена, като са обкичили униформите си с "колорадски лентички", символ на руската имперска завоевателна политика.

В тази връзка се обръщаме и към министъра на вътрешните работи, полицаите да бъдат наказани за грубо неизпълнение на служебните си задължения. Прозоваваме министър Младен Маринов да бъдат издирени нарушителите от снимката и да им бъдат връчени актове за нарушение, по начинът, по който беше издирен министъра на отбраната Красимир Каракачанов и му бе връчен акт за нарушение за сядане на пейка в парка пред Народния театър в София.

Очакваме бърза реакция от министрите, за да получим доказателство, че в България всички са равни пред закона. В противен случай българските граждани ще имат право да приемат, че законите в България не важат за руски граждани, за българи - русофили и за руски дипломати. Но тогава възниква въпросът: България суверенна държава ли е или руска губерния?