Атлантици: В отказа на президента да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния прозира "дългата ръка" на Кремъл

Може обаче да стане като в народната поговорка и Румен Радев "вместо да избоде очите, да изпише веждите"

Даниел Митов

Даниел Митов

Не за първи път пРезидента Румен Радев работи срещу интересите на България като блокира предложение за назначаване или избор на г-н Даниел Митов, ексминистър на външните работи на Република България и член на Атлантическия съвет на България. Това пише в своя позиция Атлантическият съвет на България по повод отказът на държавния глава да назначи за посланик в Румъния бившият външен министър. 

"Помним, че още по време на неговия служебен кабинет в началото на 2017 г., Румен Радев блокира предложението на служебния премиер Огнян Герджиков г-н Даниел Митов да бъде предложен от България за поста генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/. Въпреки изключително благоприятните в този момент международни условия да имаме избран българин на висок и много важен дипломатически пост, политическите ангажименти и пристрастия у Радев надделяха над националния интерес. 

Сега отново Румен Радев пречи не толкова на Даниел Митов, колкото на България тя да има в Румъния посланик с ярки и последователни  евроатлантически позиции и то с голям опит, информация и контакти като ексминистър на външните работи. В тези политически действия на Румен Радев  отново съзираме задкулисната намеса и "дългата ръка" на Кремъл, който не желае да се изграждат силни и трайни евроатлантически връзки между България и Румъния. Не е тайна, че Москва се бои от засилване на югоизточното крило на НАТО, който тя счита за  стратегически противник на Русия", се посочва още в позицията.

"Но много вероятно е да стане като в народната поговорка и Румен Радев "вместо да избоде очите, да изпише веждите" на Даниел Митов. След няколко месеца в България ще се проведат парламентарни избори и ще бъде съставено ново правителство. Ние вярваме, че в следващия български парламент ще има ярко изразено евроатлантическо мнозинство и то ще излъчи такова евроатлантическо правителство, в което достойно място ще заеме нашия колега Даниел Митов.

Основанието да мислим така се крие и в политиката, която очакваме да води новоизбрания американски президент Джо Байдън. Тя ще бъде към засилване на трансатлантическите връзки между ЕС и САЩ и в издигането на по-високо ниво на  политико-военното сътрудничество  между страните-членки на НАТО в Черноморския регион. Тази политика неминуемо ще окаже положително влияние както в България, така и в Румъния, и може да се реализира само от хора с позиции и опит като Даниел Митов.", се казва още в позицията на атлантиците.