Австралия плаща на френски корабостроител 555 млн.евро компенсация за отказ от договор

Отмяна на знакова сделка за изграждане на флот от дизелови подводници

Австралия ще плати рекордната компенсация от 555 милиона евро на френската корабостроителна компания Naval Group за това, че се оттегля от предишна договорка.

Канбера обяви обезщетението, след като се отказа от знаков договор за изграждане на флот от дизелови подводници, съобщи АФП.

Министър-председателят Антъни Албанезе заяви, че френската фирма се е съгласила на "справедливо и безпристрастно споразумение" в размер на 555 млн. евро (584 млн. щатски долара) за прекратяването на многомилиардния договор. Споразумението слага точка на ожесточения спор, който развали връзките между Канбера и Париж за повече от година.

През септември 2021 г. тогавашният австралийски министър-председател Скот Морисън внезапно развали договора с Франция, който беше подготвян с години.

Той обяви, че Австралия ще купува американски или британски подводници с ядрен двигател - голяма промяна за страна с малък вътрешен ядрен потенциал.

Решението предизвика гнева на френския президент Еманюел Макрон, който публично обвини Морисън в измама.

Отношенията бяха замразени до май тази година, когато беше избран лявоцентристкият лидер Албанес.

Договорът за подводницата е централен елемент от надпреварата на Австралия за развитие на военния ѝ потенциал, тъй като тя се опасява от заплахата от по-войнствения Китай под ръководството на президента Си Дзинпин./БГНЕС