Австрия: Още един президентски мандат за Александър ван дер Белен

Александър ван дер Белен

Александър ван дер Белен

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен ще бъде преизбран, показват прогнозните резултати след днешните избори. Той събира 54,6 процента от гласовете и побеждава категорично основния си опонент.

78-годишният досегашен президент на Австрия Александър ван дер Белен печели втори мандат след кампания с обещания за стабилност, докато алпийската страна се бори с енергийна криза и инфлация. Това бяха първите коментари след изборите, в които право на участие имаха около 6,4 милиона души от 9-милионното население на страната.

Кандидатите за поста бяха седем и Александър ван дер Белен беше безспорен фаворит. Негов главен опонент беше Валтер Розенкранц, издигнат от  Австрийската партия на свободата. Според първите резултати той получава под 19 на сто от гласовете. За останалите претенденти се оправдаха очакванията на политическите наблюдатели, че няма да постигнат особени изборни успехи.

Александър ван дер Белен предварително обяви целта си да победи още на първия тур, за което по принцип са необходими над 50 процента от гласовете.  През 2016 г. той се изправи пред неочаквано тежка битка, като спечели надпреварата едва на втория тур срещу политик от АПС. От 2019 г. обаче рейтингът на АПС рязко спадна заради корупционен скандал.

Сега Ван дер Белен ще заеме за още един мандат президентския пост, който е до голяма степен церемониален в Австрия.