Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за приемането ни в Шенген

"Имаме нужда от повече контрол, а не от по-малко“

Виена

Виена

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отмени ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширяването на безвизовата зона в момента няма смисъл, предаде БНР с позоваване на електронното издание "Юрактив".

В речта си за състоянието на Съюза в сряда Фон дер Лайен призова за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като призова Австрия най-накрая да ги пусне – „без допълнително забавяне“.

Виена обаче побърза да отхвърли искането.

„В момента броят на мигрантите нараства в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша“, коментира вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер.

„В този момент няма смисъл да говорим за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, а не от по-малко.“ - добави той.

Според австрийското правителство България и Румъния не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на блока след присъединяването им към Шенген.

Фон дер Лайен подчерта в речта си пред евродепутатите в сряда, че двете източноевропейски държави вече са се превърнали в модел, „показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията“.

„Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, добави Фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.

Някои партии в Австрия продължават да настояват правителството да вдигне блокадата за присъединяването на двете страни.