Австрийският канцлер предупреди за руска намеса в изборите в Европа и се разграничи от Макрон

Карл Нехамер

Карл Нехамер

Австрийският канцлер Карл Нехамер предупреди за руска намеса на изборите в Европа и също се разграничи от френския президент Емануел Макро, който допуска изпращане на френски войски срещу Русия в Украйна.

„Русия се опитва да повлияе на европейските избори и мисля, че същото ще се случи и с нашите национални избори. Трябва да се предпазим от това и да разобличим кампании за дезинформация“, каза канцлерът в интервю за френския в. „Фигаро“. Нехамер смята, че Русия се опитва да създаде мрежа от различни групи в ЕС и да развие каналите си за информация. „Това е заплаха за цяла Европа“, каза той.

В същото време Нехамер не е напълно съгласен с Макрон за украинския конфликт и смята за необходимо да се избягва ескалация на напрежението. „Ние сме съгласни с целта за постигане на траен мир. Това, в което се различаваме, е изборът на пътя за постигане на тази цел. Аз съм за принципа на предпазливостта. Френският президент е привърженик на принципа на възпирането. Някои елементи изглеждат убедително, когато видим агресивността, с която действа Руската федерация, но вярвам, че е необходимо да се следва принципът на предпазливост, за да се избегне неконтролирана ескалация“, каза Нехамер. Според него необходим е диалогичен формат за разрешаване на конфликта. „Споделяме гледната точка по отношение на подкрепата и солидарността с Украйна. Също така смятаме, че е необходимо да има формат, в който страните в конфликта да могат отново да водят диалог помежду си. Мирният план на Владимир Зеленски поставя основата за това“, смята канцлерът.