Австрийско-румънската OMV Petrom ще търси газ в Черно море

Компанията ще извърши сеизмични проучвания в три измерения

Снимка: архив

Снимка: архив

Австрийско-румънската компания OMV Petrom S.A. ще вложи 30 млн. долара за търсене на газ в Черно море. Това съобщи пресслужбата на грузинското Министерство на икономиката и устойчивото развитие след срещата на вицепремиера Леван Давиташвили с делегацията на компанията.

"Грузинският вицепремиер, министър на икономиката и устойчивото развитие Леван Давиташвили се срещна с делегация на австрийско-румънската компания OMV Petrom. Дискусията беше посветена на дейността на OMV Petrom в Грузия, която предполага началото на процеса на търсене на запаси от природен газ в черноморския шелф. Споменатата компания вече работи по добива на природен газ в Румъния в Черно море. Бюджетът на грузинския проект е 30 милиона долара", се казва в съобщението.

През тази година компанията ще извърши сеизмични проучвания в три измерения, а следващият етап от проекта предполага започването на сондажни работи, допълват от Министерството на икономиката.

OMV Petrom S.A. спечели обявения от грузинското правителство търг за проучване и добив на нефт и газ в Черно море през юни 2020 г. Както вече отбеляза Наташа Търнава, която беше министър на икономиката и устойчивото развитие, републиката е единствената страна в Черно море, в чийто шелф все още не са извършени проучвания за нефт. /БГНЕС