Авторът на изпитната тема за матурата призовава да се гласува за "Възраждане" и напускане на "НАТО и ЕвроГейския съюз"

Твърди също, че "пръскат отрови от небето, за да предизвикат заболявания у хората и следствие на това, да обявяват пандемии, ограничения и забрани"

Красимир Бачков

Красимир Бачков

Скандал и възмущение предизвика разказът „Талисманът“, на който седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ на националния изпит.

Още вчера МОН обяви, че текстът е писан специално за банката, от която се избират материали за изпитните варианти, а авторът е преподавател, многократен носител на национални призове за проза и е издал 7 сборника.

Разказът му "Талисманът" е за осмокласник, който свири на гайда. Учителят му в Музикалното училище организира благотворителен концерт за болната Зорница, а главният герой й подарява своето съкровище - парче обсидиан. На финала момичето оздравява.

Социалните мрежи обаче закипяха заради позициите, които Красимир Бачков заявява в своя Фейсбук профил.

Първият му коментар след огласяването на произведението е: „Има Бог! Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите, храненици на Сорос, които вечно са в прожекторите и новините, аз получих своето признание“.

Бачков призовава да се гласува за "Възраждане" и отправя призив за напускане на НАТО и „ЕвроГейския съюз“.

Твърди също, че „пръскат отрови от небето, за да предизвикат заболявания у хората и следствие на това, да обявяват пандемии, ограничения и забрани“. С правописни грешки говори за „фалшиви пандемии“, „насилствено инжектиране с отрови“, "лапите на СЗО", „изкуствено наложен глад, безработица“. 

„МОН, вие нормални ли сте да дадете на децата тази глупост на матурите? Проверявайте си авторите! Ние се борим срещу пропагндата, а вие официално я легитимирате!!!!“, обърна се задочно към съставителите на изпитния формат Георги Богданов от Национална мрежа на децата, която обединява стотици граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна.