Мракобесието настъпва! Ветерани и "православни" пратиха руската песен за "Евровизия" в Следствения комитет

Певицата Манижа Сангин

Певицата Манижа Сангин

Създателите на песента, с която Русия участва в конкурса "Евровизия", ще бъдат проверени от Следствения комитет след оплаквания от организации на православни рускини и ветерани, че текстът и цялостната концепция насаждали омраза към руските мъже и напомняли за нацизма.

Реакциите на подобни оплаквания е предимно, че тези среди в Русия не бива да възприемат дори конкурс за песни като поредната битка за Сталинград и защита на "традиционните семейни ценности".
Но разследващи журналисти обърнаха внимание, че инициатори на оплакванията са същите структури, сътрудничещи си със спецслужбите и отбраната, които атакуваха групата Pussy Riot.

Russian Woman е на Manizha, псевдоним на родената в Таджикистан певица Манижа Сангин, която е известен защитник на правата на жените, бежанците и мигрантите, работещи в Русия, бори се с домашното насилие и осъжда хомофобията и преследването на членовете на ЛГБТ общностите.

В текста на песента, която трябва да изпълни в Нидерландия през май, се говори за силата на руските жени и ги призовава да бъдат по-независими и да се съпротивляват на сексистките клишета, че трябва винаги да са красиви, млади и с основно задължение да раждат деца.

Неизвестно как дори депутати в Държавната Дума видяха в това "пропаганда на еднополовите отношения" и песен, която не отразявала руската култура. След това се включи Съюзът на православните жени, видял "разпалване на междунационална вражда", а изданието "Ветерански вести" се обърка към ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин с настояване за започне разследване по наказателно дело. Други заговориха, че надписът на гърба ѝ в клипа бил обиден за евреите и жертвите на Холокоста, защото напомнял на жълтите звезди и номерата на затворените и избитите в концлагери.

От следствието отвърнаха, че са получили сигнала за "предполагаеми незаконни изявления" и че той ще бъде разгледан и проверен съгласно закона.