Бъдещето на човечеството през 2100 г. през очите на известния футуролог Мичио Каку

Той прогнозира човешко безсмъртие, а хората ще се слеят с роботите и ще се получи homo superior

Мичио Каку

Мичио Каку

​Известният физик и футуролог Мичио Каку е един от малкото сериозни учени, които не се страхуват да говорят истината. В списъка на най-цитираните автори в академичния свят, д-р Каку заема 22-о място.

Той взе участие в икономическия форум в Санкт Петербург, Русия и разказа как вижда бъдещето на човечеството до 2100 година.

Според д-р Каку неговите прогнози са основани на интервюта с 300 водещи учени по целия свят, а част от тях са базирани и на вече започнали промени и регистрирани открития. Ето най-важните от прогнозите му:

- През 2100 година човекът ще притежава не само биологично безсмъртие, но и цифрово безсмъртие. Медицината вече е отделила 60 от гените ни, които отговарят за все още необратимия процес на стареене.

- Хората ще използват слънчевата енергия и енергията на синтеза, които ще са в пъти по-евтини от енергията, получавана от изкопаеми.

- Интернет ще стане мозъкнет (brainnet), ще можем да предаваме усещания, емоции, чувства. Днес вече има опити за предаване на спомени от една мишка на друга. Съвсем скоро това ще е достъпно и за хората.

- Предаването на човешки емоции през интернет ще промени хората. Цялата индустрия на развлеченията ще бъде основана на това, ще се появят филми, които ще предават чувства на зрителите.

- Ще се появи свръхзвуков космически транспорт, първите образци на който ще бъдат реалност към 2025 година. НАСА твърди, че вече има проект на свръхзвуков самолет, в който няма да има претоварване на хората при прехода през звуковата бариера.

- Ще можем да възкресим изчезнали преди десетки хиляди години животински видове. Имаме геном на мамут и на неандерталец и науката вече има способност да ги възпроизведе.

- Бъдещето ще е подвластно на три технологии-изкуствен интелект, биотехнологията и нанотехнологията.

- Изкуственият интелект ще направи роботехниката по-голям отрасъл от автомобилостроенето днес. Главната опасност тук е, че рано или късно роботите ще се осъзнаят, но все пак това едва ли ще стане преди края на настоящия век.

- Днес роботите имат интелект на хлебарка, на която е извършена лоботомия. Но те ще стават все по-умни и до края на века ще са умни колкото маймуните. А маймуните ще започнат да разбират, че те не са хора. За разлика от кучетата, които ни възприемат като кучета и се подчиняват на алфа-мъжкаря.

- Към 2100 година на роботите ще трябва да бъде поставен чип, който ще ги изключва, ако поискат да убият човек.

- През 22 век роботите ще открият, как да изключат този чип и тогава хората ще трябва да се слеят с тях и ще се получи homo superior.