Бах: Путин използва фигуристката Валиева, Русия наруши Олимпийската харта

Руското правителство стои зад скандални манипулации с антидопинговата система

Томас Бах

Томас Бах

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е използвал за политически цели дисквалифицираната за употреба на допинг руска фигуристка Камила Валиева, предаде AP.

Бах посочи, че "наистина е много, много тежко да се понесе" гледката на Валиева, снимана с Путин на спортна проява в Русия преди две седмици.

По думите му, на 17-годишната Валиева се е „наложило да застане до президента Путин“ на церемонията по откриване на т. нар. "Игри на бъдещето" в руския град Казан на 21 февруари. Освен това фигуристката е седяла до Путин във VIP-ложата.

Бах коментира, че става дума не само за използване на Валиева, но и за "демонстрация на неуважение към всички световни антидопингови правила".

Коментарите на Бах прозвучаха ден след като руският външен министър Сергей Лавров го обвини, че е изменил на "идеалите на олимпийското движение" – заради позицията на МОК, който изключи руския  олимпийски комитет от олимпийското движение и допусна руски и беларуски спортисти на Олимпиадата в Париж само с неутрален статут, без право на национален флаг и химн.

В отговор Бах заяви, че спортният арбитражен съд (CAS) е отхвърлил жалбата на Олимпийския комитет на Русия срещу решението на МОК.

Той определи думите на Лавров като "цинична интерпретация" и отбеляза, че руското правителство "очевидно игнорира факта", че с войната си срещу Украйна самото то принуди МОК да наложи съответните ограничения.

Бах напомни, че Русия грубо наруши Олимпийската харта, нареждайки на своя олимпийски комитет да анексира намиращите се под украинска юрисдикция спортни организации в окупираните от руснаците територии на Украйна.

Във връзка с нападките на Лавров председателят на МОК подчерта, че подобна агресивност идва "от същото правителство, което стои зад скандални манипулации с антидопинговата система преди, по време и даже след" организираната от Русия Олимпиада 2014 в Сочи.

Превод Faktor.bg