Българин разработва терапия, която лекува рак на кръвта

д-р Иван Димов, снимка: dir.bg

д-р Иван Димов, снимка: dir.bg

Д-р Иван Димов, инженера от Техническия университет на Федерико Санта Мария, и компанията му Orca Bio* разработват терапия, която позволява на кръвта и имунната система на пациент да бъдат "нулирани". Това се превръща в ефективно лечение на заболявания като левкемия, лупус, диабет тип 1, болест на Крон, множествена склероза и дори ХИВ, съобщава noticias.usm.cl.

"При присаждането на костен мозък само поради имунно отхвърляне има приблизителна смъртност от 20%. А ние се опитваме да елиминираме способността за отхвърляне, като в същото време даваме възможност на организма да лекува рак на кръвта ", обяснява д-р Димов.

При това лечение донор получава лекарство пет дни преди да дари кръвта си, така че стволовите му клетки да влязат в обръщение. След това тази кръв достига до лаборатория, където се използва за сглобяване на клетъчно лекарство.

Ден по-късно пациентът с рак получава терапията интравенозно, като по този начин препрограмира имунната си система.

Както беше подчертано в Diario Financiero, около 70 пациенти вече са лекувани с тази терапия, като най-старият е от 2016 г. Повечето от тях вече са без рак.

Двама пациенти с много напреднала левкемия и ХИВ, когато се подложили на лечение, за да излекуват рака си, ХИВ също е елиминиран.

"Целта ми е това да послужи като мотивация за новите поколения и да им покаже, че няма ограничения за това, което може да се постигне, ако са отдадени", каза той пред USM.

Orca Bio е компания, основана през 2016 г. от д-р Иван Димов, д-р Нейт Фернхоф и д-р Джероен Бекарт в Мело порк Калифорния. Компанията е получила над 300 милиона щатски долара за разработки, а понастоящем се оценява на повече от 1 млрд. долара.

*Orca Bio е компания със седалище в Калифорния (САЩ), която наскоро получи 192 милиона щатски долара за разработване на тази клетъчна терапия, която може да замести трансплантацията на костен мозък.

(източник: Dir.bg)