Българин загина след арест в Берлин, вероятно от полицейско насилие

Той се е държал агресивно, хапел е, бил е психически нестабилен

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Тежки обвинения са отправени срещу полицията в Берлин-Бранденбург: 45-годишен мъж е загинал при арест. Най-вероятно смъртта е причинена от насилствено задушаване, съобщава в "24 часа".

Във вторник (11 април), във вечерните часове, в берлинска болница умира 45-годишен мъж. Според медиите в германската столица той е българин. Името му не се съобщава. Съседите на мъжа са извикали полиция, тъй като той се е държал изключително агресивно. И видимо е бил зле психически. При пристигането на полицията мъжът е буйствал и се е противил на задържането си.

Когато полицаите го арестували, мъжът припаднал, се казва в изявление на говорител на полицията.

Както съобщава днес в. "Тагесшпигел" обаче, лекарите в болницата, в която е откаран по спешност арестантът, очевидно са открили пръст в устата и белите дробове на българина. Дали 45-годишният мъж се е задушил, защото полицията се е намесила твърде грубо?

Във вторник вечерта, около 21,15 ч., службите за спешна помощ са били повикани на мястото на инцидента. Според собствената им информация те са открили там мъж, за когото се твърди, че е ритал предмети и е удрял автомобил. Въпреки многократните молби да преустанови действията си, мъжът е продължил.

„Той се е държал агресивно, хапел е и е бил видимо психически нестабилен“, заяви говорителят.

Наложило се е полицаите да използват лютив спрей. 45-годишният мъж е бил задържан и закопчан с белезници с помощта на местни жители, "непосредствено след което е припаднал, белезниците са били отключени, оказана му е първа помощ и е била извикана линейка", се казва още в изявлението.

Длъжностните лица пишат, че мъжът е бил откаран в клиника за по-нататъшно лечение. Според "Тагесшпигел" към този момент мъжът вече е бил в мозъчна смърт, а лекарите са диагностицирали хипоксично увреждане на мозъка. Хипоксичното увреждане на мозъка възниква при тежка и продължителна липса на кислород в мозъка.

Обяснението за откритата пръст в устата на 45-годишния мъж, както и в белите му дробове, е възможно да е свързано с това, че лицето му е било "насилствено" притиснато в калната почва в продължение на няколко минути и той да я е вдишал. В полицейския доклад обаче полицаите не споменават нито дума за това.

Според доклада, 45-годишният мъж е починал от "неестествена смърт" в сряда вечерта, а тялото ще бъде аутопсирано през следващата седмица.