Българите в РСМ искат да участват в изготвянето на конституционните промени

Компетентни хора, които ще дадат градивен принос

Българските сдружения в РСМ поискаха от преимера да бъдат включени в работната група по изготвяне на промените в конституцията на страната.

"Внасяме при Вас нашето искане в работната група по конституционните промени да предложите включването на представители, които ще защитават интересите на българите в Република Северна Македония. Нашето предложение е това да бъдат компетентни хора, които като граждани на страната ни са пряко засегнати от този проблем, и ще могат да дадат своя градивен принос в работата на работната група, за да бъде тя по-ефективна и бърза. Както знаете, въпросът за включването в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония засяга най-вече нас, българските в страната." - се казва в текста.

Пълният текст на писмото:

ДО

Правителството на Република Северна Македония

Министър-председателя на Република Северна Македония

Г-н Димитър Ковачевски

ОТНОСНО: Искане за включване на представители на българския народ в Република Северна Македония в работната група по конституционните промени, формирана от Министерството на правосъдието под ръководството на правителството на Република Северна Македония

Уважаеми господин премиер,

На първо място бихме искали да подчертаем, че е похвално формирането на работната група за конституционните промени, създадена от Министерството на правосъдието и под Ваше ръководство. Смятаме, че това е крачка напред към решаване на въпроса с включването на българския народ в преамбюла на Конституцията, а оттук и към гарантирането на нашите права и свободи в съответствие с най-висшия правен акт в държавата – Конституцията на Република Северна Македония.

Именно македонските българи бяха най-конструктивния елемент при отстояването на вековната мечта – “независима, демократична и суверенна Република Македония”, държава на всички граждани, които живеят в нея, без разлика на етническа, религиозна, политическа, социална или каквато и да било друга принадлежност.

Но с приемането на Конституцията на Република Македония на 17.11.1991 г., а по-късно и с всички поправки, беше извършена голяма историческа несправедливост, при която македонските българи останаха извън преамбюла на Конституцията, въпреки че по време на обявяването на независимостта на държавата, както и сега са най-конструктивният елемент в Република Северна Македония, които дочакаха днес Северна Македония да бъде част от НАТО и се надяваме в близко бъдеще да бъдем пълноправен член на ЕС.

Тази историческа несправедливост е на път да бъде решена, за да можем и ние да се ползваме от всички права и свободи, произтичащи от най-висшия правен акт, заедно с останалите народи, които вече са вписани в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, за да можем всички заедно да работим за изграждането на по-добро бъдеше в нашата държава, в която живеем, и заедно да дочакаме деня, в който Републиката ще бъде пълноправен член на Европейския съюз, а заедно с това и част от прогресивния западен свят.

Уважаеми господин Ковачевски,

Внасяме при Вас нашето искане в работната група по конституционните промени да предложите включването на представители, които ще защитават интересите на българите в Република Северна Македония. Нашето предложение е това да бъдат компетентни хора, които като граждани на страната ни са пряко засегнати от този проблем, и ще могат да дадат своя градивен принос в работата на работната група, за да бъде тя по-ефективна и бърза. Както знаете, въпросът за включването в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония засяга най-вече нас, българските в страна.

С уважение,

Сдруженията на българите в Република Северна Македония:

1. Сдружение ДЕЛО Скопие,

2. Гражданско сружение за свобода на медиите ТРИБУНА - Прилеп,

3. Балкански Хоризонти - Охрид,

4. Сдружение на българите “Юг” - Прилеп,

5. Коридор № 8 - Скопие,

6. Сдружение Фондация Единство - Кочани,

7. Граждански демократичен съюз - ГДСУ,

8. Сдружение за македонско-българско приятелство - Скопие,

9. Интеракция - Охрид,

10. Наследство - Скопие,

11. Сдружение “Македонско-Българско приятелство” - Битоля,

12. Балкански Коридор - Кавадарци. /БГНЕС