Българите в САЩ гласуват в 35 секции, най-нетърпеливи - сънародниците ни от Аризона, Калифорния и Невада

Последни изборния ден зад граница ще приключат сънародниците ни в американските щати Калифорния, Аризона и Невада. Там изборните секции ще затворят врати в 6 часа българско време на 5 април, съобщава БНР. В САЩ българите гласуват в 35 избирателни секции.

В Чикаго има пет избирателни секции. По неофициална статистика българската общност там наброява между 160 000 и 200 000 души.

Една от секциите е разположена в център „Малката България“. Неин председател е 35-годишната Таня Гаджова. Тя и семейството й планират да се завърнат в страната след месеци.

„Взехме това решение за връщане още преди да дойдем тук. Винаги сме били с нагласата, че някой ден ще се върнем“, разказва тя пред БНР.

Гаджова смята, че са натрупали изключително голям опит, който може да бъде пренесен в България.

Даниел Дженев се занимава с банково дело. Вярва, че където е да сме и каквато и професия да имаме, можем и трябва да работим за България.

„Българите, които живеем в чужбина, които сме успели, по един или друг начин, продължаваме да мислим и милеем за България. Трябва да отделим малко от свободното си време и да се опитаме да помогнем.“

„Видяхте за една година как коронавирусът промени света. Аз не знам след 5 години как ще изглежда Америка, как ще изглежда България, как ще изглежда Европа. Винаги си държа всички възможности отворени – за връщане. Винаги си мисля, че един ден можем да се върнем“, подчертава Даниел Дженев, който е убеден, че промяната трябва да дойде не от политиците, а от хората.

„Трябва да започнем от долу нагоре, а не да чакаме да дойде следващият политик на бял кон и да ни оправи.“

Дженев е на мнение, че българите в чужбина трябва да имат свои представители в парламента. 

В САЩ са подадени 5056 заявления за гласуване.

Първи отвориха секциите по Източното крайбрежие и първи ще гласуват българите в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Пенсилвания, Северна Каролира и други. Най-много секции има в района на Ню Йорк, от рано вече е имало чакаши да гласуват.