България готова да помогне в гасенето на пожарите в РС Македония

Радев и Пендаровски

Радев и Пендаровски

Държавният глава Румен Радев и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски са обсъдили в телефонен разговор възможността България да окаже помощ при гасенето на пожара край в труднодостъпната планинска местност на град Кочани в източната част на югозападната ни съседка.

Обсъдено е било правителствата на двете държави да договорят включването на българска пожарна техника, която да съдейства за овладяване на ситуацията там.

Президентът Радев е запознал Пендаровски с усложнената пожароопасна обстановка и в у нас. 

Служебният премиер Стефан Янев проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев във връзка с разразилите се пожари в югозападната ни съседка, съобщиха междувременно от правителствената пресслужба.

Янев е изразил готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа на Република Северна Македония за справяне с бедствието. Той подчертал пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението. Овладяването на ситуацията в нашата страна е приоритет.