България и Хърватия ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на туризма

Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма и спорта на Република Хърватия за разширяване на сътрудничеството в областта на туризма като основа за водене на преговори между двете държави.

Документът отразява готовността на страните да засилят приятелските си отношения и да допринесат за икономическото развитие и растежа на туристическия потенциал.

Страните ще насърчават съвместното си сътрудничество, както за развитието и популяризирането на специални форми на туризъм, като зимен, здравен, спортен и културен туризъм, така и в областта на образованието.

Страните ще работят съвместно за по-доброто позициониране на туризма на ниво Европейски съюз и ще продължат активната си дейност в рамките на съществуващата Съвместна работна група.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия. С хърватския си колега обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страни. Част от тях предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

По предложение на министър Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Министър Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Пред своя хомолог министър Николова представи мерките, които българското правителство предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите причинени от световната пандемия.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от разпространението на COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Хърватия.