България или Турция: Днес очакваме решението на "Фолксваген"

На първо място в списъка с фаворитите стои България, написа сайтът finanzen.net

В България или в Турция? Днес се провежда заседание на Управителния съвет на Фолксваген, на което се очаква да бъде взето решение къде ще се изгражда новият завод на концерна. 

В отговор на запитване на "Дойче веле", днес говорителката на Фолксваген Лесли Ботге информира следното: „Все още е в ход процес с отворен край. През последните месеци проверихме различни възможности за мястото, където ще бъде изграден нашият нов завод. Има и тесен подбор на кандидати. След проучвателната фаза идва ред на фазата на преговорите с тези кандидати. Ще оповестим решението, когато му дойде времето".

Преди две седмици германският "Ханделсблат" написа, че новият завод на Фолксваген най-вероятно ще е в Турция. Предварителното решение вече било взето, а водеща роля играел фактът, че правителството в Анкара очевидно е готово да се включи във финансирането с няколкостотин милиона. "С подобни примамливи предложения Турция може лесно да контрира офертите от България", коментира "Ханделсблат".

В същото време сайтът finanzen.net написа, че България продължава да води пред Турция в надпреварата за инвестицията на Фолксваген: "На първо място в списъка с фаворитите стои България, следвана от Турция". Вече текат интензивни разговори за покупката на терен в близост до София, написа още изданието.