България изпраща още военна помощ за Украйна - самоходни гаубици и БРДМ-и

В България е регистрирано движение на извадени от склад 122 мм самоходни артилерийски установки "Гвоздика", съобщава украинското издание MILITARNYI. То се позовава и на снимки във Фейсбук на Цветан Александров, на които се виждат бронирани машини БРДМ-2.

Цветан Александров твърди, че е направил снимките в Нови Искър. 

Разконсервираните 122-мм артилерийски установки "Гвоздика" са съхранявани в доста благоприятни условия и са в добро състояние, посочва украинското издание. Но добавя, че бронираните машини БРДМ-2 имат окаян вид и вероятно ще се нуждаят от значителна модернизация. На  БРДМ-2 нямало и картечниците.

Самоходните оръдия 2С1 "Гвоздика" се произвеждат серийно в Съветския съюз от 1971 г. Варианти се произвеждат по лиценз в Полша от 1971 г. и в България от 1979 г. Българският вариант влезе на въоръжение в съветската армия и почти не се различаваше от съветския модел 2С1, пише украинското издание.

Основната бойна бронирана машина на разузнавателните войски БРДМ-2 е приета на въоръжение през 1962 г. Към нея  обикновено има 14,5-мм картечница с голям калибър и сдвоена 7,62-mm картечница PKT в кула.

За сегашната история с "Гвоздика" пишат и други украински медии, съобщава "Сега"

Тези машини са различни и вън от пратката със станалите особено популярни 110 БТР-а, които България дарява на Украйна с решение на Народното събрание. БТР-те са на МВР и нашето вътрешно министерство подписа специален меморандум с Киев.

"Сега" попита Министерство на отбраната дали на Украйна се предоставя техника от резервите на армията, за какви видове и количества става дума, както и на какво основание се изпращат. "Помощта за Украйна по различните решения на Народното събрание се предоставя, съгласно националните възможности, при координация и в съответствие с приоритетите на украинската страна. Плановете за предоставяне представляват класифицирана информация", отговориха от МО.