България няма да приеме еврото на 1 януари 2024

България няма да поиска през този месец конвергентен доклад, който да покаже готовността й за влизането в еврозоната. Отпада и срокът, към който страната се стремеше да приеме еврото - 1 януари 2024 г. Това обяви министърът на финансите Росица Велкова.

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че България изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не отговаря на критерия за инфлацията.В рамките на Еврогрупата е договорено България да се стреми към новата дата - не по-късно от 1 януари 2025 г., но няма законова пречка присъединяването да не е от началото на годината, а от друга дата, обясни министърът. Посочи, че това може да стане и по Великден на следващата година.

На 13 февруари 2023 г. нямаше изслушване в Еврогрупата, тъй като европейските ни партньори считат, че имаме изоставане в законодателната част, свързана с приемане на необходимите законопроекти. Това са промените в Кодекса за застраховане, Закон за мерките срещу изпирането на парите. Двата законопроекта са внесени в НС на 12 декември 2022 г. Както и измененията в Търговския закон в областта на несъстоятелността. Той е внесен на 24 октомври 2022 г.

България ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите, поети при влизането в т. нар. чакалня на еврозоната. Това означава, че няма да се чака за редовен доклад. Но дотогава трябва да бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото НС, и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ.

България трябва да приеме 4 законопроекта и трябва да постигне и критерия за инфлацията.

Ако в края на юни или юли месец покрием критериите би могло да подадем веднага доклад, а не да изчакваме редовния. Това означава, че бихме могли да бъдем присъединени към Еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г.", обясни Велкова.