България ще участва на среща на НАТО, "удобно" мълчи по темата Украйна

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Справедливото споделяне на отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г. ще обсъди военният министър Димитър Стоянов на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, съобщават от пресцентъра на министерството. На заседанието ще присъства и украинският военен министър Олексий Резников.

В съобщението на МО обаче „неволно“ се пропуска да се отбележи, че главна тема ще бъде необходимата военна помощ за Украйна и попълването на резервите на пакта с оръжие, които са изключително необходими в този момент на украинците. Оставяйки на заден план темата Украйна, в информацията се акцентира върху обсъждането на мерки за засилване на подкрепата на уязвимите от руско влияние страни-партньори - Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия. 

В съобщението завоалирано се съобщава, че срещата на 14-15 февруари 2023 г. в Брюксел ще определи приоритети и конкретни дейности, свързани основно с усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли т.г. Министрите ще разгледат ключови въпроси от дневния ред на НАТО като дългосрочната адаптация на Алианса, справедливото споделяне на тежестите и отговорностите и бъдещия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP) след 2024 г. На форума ще бъдат одобрени „Политически указания - 2023“ за новия цикъл на отбранително планиране в Алианса.

В края на съобщението се посочва, че ще се проведе неформална работна сесия с участието на министрите на отбраната на Финландия, Швеция и Украйна и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел, фокусирана върху войната в Украйна и подкрепата за страната. 

Непосредствено преди срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО министър Стоянов ще участва в среща на Контактната група за Украйна. На нея ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Каква ще бъде българската позиция на тази среща – можем само да гадаем. Но е добре да припомним, че преди броени дни,  миналия четвъртък, на срещата на Европейския съвет президентът Румен Радев, превишавайки правомощията си,  прикани назначеното от него служебно правителство "да прояви разум" и да спре да изпраща оръжия въпреки решението на 48-то Народно събрание.