България спира руския нефт наесен, държавата влиза в рафинерията

България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от “Лукойл”. Това предлагат лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. В петък те са внесли изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Подписи са сложили Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Десислава Атанасова и Делян Добрев и Ивайло Мирчев, предаде 24 часа

Срокът, който е заложен, е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона.

Спирането на руски нефт обаче може да стане не по-рано от края на октомври, и то при условие че депутатите започнат да го разглеждат през септември, веднага след като се върнат от лятната си ваканция, обясни Делян Добрев.

Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи трябва да е гарант, че ще бъде приет с мнозинство, отбеляза още Добрев. Той припомни, че е предложил отнемане на дерогацията да стане с текстове от Закона за държавния бюджет, но не е било прието.

Резултатът от такава мярка според Добрев ще е да спре финансирането към Русия. От началото на дерогацията единствените печеливши от нея са “Лукойл” и “Литаско”, българският потребител не печели нищо, подчерта депутатът от ГЕРБ. И обясни, че ако извадим от цената на горивата в България акциза и ДДС и ги сравним с тези в съседните държави, ще се окаже, че са същите.

Продължават да ни надписват горивата с 50-60 ст.,

не внасят нищо във фонд “Сигурност на електроенергийната система”, подчерта Добрев.

Той разясни, че според законови разпоредби в сила от 24 януари т.г. рафинерията заради ползваната дерогация трябва да внася всеки месец 70% от разликата между цената на руския и останалия нефт. Шест месеца по-късно във фонда няма нито една стотинка, коментира Добрев. В края на миналата година обещаха, че тази година ще платят 700 млн. лв. данъци, до момента не знам да има платени такива, а трябва да се правят авансови месечни вноски, подчерта председателят на енергийната комисия. Според него държавата била достатъчно дълго толерантна към “Лукойл”, но компанията се възползвала от дерогацията само за собствена изгода. Рано или късно ще се наложи да си внесат средствата, защото в противен случай означава, че нарушават закона, смята Добрев.

Според вносителите прекратяването на дерогацията е втора стъпка в лишаването на “Лукойл”, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните действия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, поддържавен контрол чрез особен търговски управител. Това гласи и втората част от внесените промени.

Според вносителите се налага засилване на контрола върху дейността на търговското дружество. Така

особеният управител трябва да се избере по предложение на правителството от Народното събрание

Ако няма действащо такова, ще се избира от кабинета.

След като бъде избран, той ще има задължението да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат отчитани от комисията за икономическа политика в парламента.