България записа първа победа в квалификациите за ЕвроБаскет 2025

Родните национали надиграха тима на Австрия в Ботевград

Мъжкият национален отбор на България записа първа победа в предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. След изненадващото поражение от Норвегия в първия кръг, на свой терен в Ботевград „лъвовете“ се реваншираха срещу Австрия и триумфираха в „Арена Ботевград“ с 83:71. Така те запазиха реални шансовете за първото място в групата и класиране в основната фаза на пресявките.

Мача в залата изгледа Александър Везенков, а по трибуните бяха и състезателките от националния отбор за жени до 20 години, а също и момчетата от представителната гарнитура на страната ни до 16 години. В залата бе и заместник-министърът на спорта Даниела Дашева.

Алекс Симеонов изигра най-добрия си мач за националния отбор, завършвайки с впечатляващ дабъл-дабъл от 29 точки и 11 борби. Много силно се включи и Павлин Иванов с 25 точки, като и двамата нанизаха по 5 тройки.

В следващия кръг на 26 юли България почива, когато Австрия ще приеме Норвегия. Точно след седмица, на 29 юли, е и следващият мач на „лъвовете“ – срещу норвежците отново в Ботевград. /БГНЕС