Нася Кралевска с премиера на новата си книга в София

Този месец изданието беше представена в Пловдив и Ловеч

Нася Кралевска

В София ще се състои премиерата на новата книга на българката Нася Кралевска, която от дълги години живее в САЩ. 

Изданието „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ – поглед отдалече (изд. „Рива“) ще бъде представено от историка проф. Евелина Келбечева, публицистът Тони Николов и премиерът (1991-1992) Филип Димитров. Събитието ще се състои в Литературен клуб „Перото“ – НДК, на 29 септември (четвъртък) от 18.30 ч.

Текстове от книгата ще прочете актьорът Руси Чанев, а Васко Кръпката ще вземе участие в премиерата с изпълнение на свои песни.

Книгата „По кривите пътеки на българския преход (и още)“ е сборник с публицистични текстове и интервюта, които представят факти и проследяват събития в България, свързани с годините на преход от тоталитарен комунистически режим към демокрация.

„Не приемам преднамереното твърдение на привържениците на червения строй, че за престъпленията му е старомодно и безпредметно да се говори и пише. Че подобни действия са „пещерен антикомунизъм“, пише Нася Кралевска в „По кривите пътеки на българския преход (и още)“.

По думите ѝ ужасите на нацизма и до днес са предмет на нови книги, филми, изследвания, научни студии.

„При комунизма - просъществувал по-продължително от нацизма и отнел живота на повече човешки същества - нещата стоят другояче. У нас, с променено име, политическата му организация продължи своето съществуване и не се разкая или извини за многобройните си злодеяния“, посочва Кралевска.

Тя се аргументира и с факта, че тоталитарните комунистически режими не са достатъчно изследвани, разобличени и порицани, въпреки че пораженията от тях са видими и тежки.

„Свободното и демократично общество е длъжно да заличи следите им“, е веруюто на Нася Кралевска, което е мотивира да продължава да пише по тези горещи теми.

Премиерата на  „По кривите пътеки на българския преход“ е организирана от фондация „Истина и памет“.

Този месец книгата беше представена в Пловдив и Ловеч.