Българска компания от ВиК сектора е пред подписване на сделка в Туркменистан

Това стана ясно след проведените днес бизнес срещи в Аваза

Петя Аврамова

Петя Аврамова

Българска строителна компания от ВиК-сектора е пред подписване на сделка в Туркменистан, стана ясно след проведените днес бизнес срещи в близост до курортния град на Каспийско море Аваза. За сделката потвърдиха както премиерът Борисов, който е в Туркменистан, така и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, която е съпредседател и на смесената междуправителствена комисия, която заседава също днес в Централно азиатската държава  Аврамова определи като незадоволителен постигнатия към момента стокообмен :

"Има стокооборот между България и Туркменистан, който ние отчитаме, че не е на нужното ниво, така че има много ниши и неразработени територии, в които можем да си сътрудничим. Ще разгледаме всички сфери - като промишленост, здравеопазване, култура, най-вече енергийната сфера. Ще разгледаме и строителството, така че по всички теми комисията ще излезе с конкретни препоръки".

Българската страна е готова да окаже подкрепа на туркменистански фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на откриването на Българо- туркменистански бизнес форум. Икономическият министър е част от официалната делегация, начело на която е премиерът Бойко Борисов в Туркменистан, за участие  в Първия каспийски икономически форум.