Български учен от Кеймбридж: Covid-19 не е грип, при него смъртността е 15 пъти по-голяма

Велислава Петрова развенча три мита, свързани с коронавируса

Велислава Петрова

Велислава Петрова

И в България, и в други страни в Европа преминава една втора вълна на коронавируса. Това беше очаквано, при положение, че няма ваксина, и в следствие на разхлабване на мерките. Това коментира за Нова ТВ вирусологът Велислава Петрова, изследовател от Кеймбридж, Великобритания. 

По нейните думи действията на управляващите в България са логични, доколкото се вземат в предвид не единствено данните на заразените и починалите от Covid-19, но и много други фактори, свързени с качеството на нашия живот.

 
последствията за икономиката, психиката, общото здраве и качество на живот в следствие на едни по-сериозни мерки.
Държавите на световно ниво реагират така, както управляващите в България. Започна се с крайни мерки по отношения на пандемията. Но се видя какъв е ефектът върху икономиката, психиката, общото здраве и пр. Прави се анализ до колко мерките ще се отразят върху нормалния ритъм на живот. Сега освен броя на заразените се следи и броят на починалите. Вече смъртността не е толкова висока, в крайна сметка бумът на смъртност ще се наблюдава по-бавно, но много възможно и това да се случи, посочи д-р Петрова. 

Тя коментира и три основни елементи от общото говорено. Трябва ли или не да се носи маска – практиката показа, че маските работят и са полезни. Второ – дали това не е срещата с друг вид грип. Не е, тъй като коронавирусът не е като грипа, защото смъртността е по-висока 15 пъти. И трето – заблудата за колективния иминунитет. Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При Covid-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията. В практиката това не се доказва, тоест имунитетът не се поддържа дълго време, коментира д-р Петрова. 

Има една пандемия от грешна информация. Има страх и недоверие, които движат тази пандемия напред, посочи д-р Петрова.
Тя коментира и доколко ваксините, като БЦЖ, могат да въздействат на коронавируса.

Ваксините имат някакво въздействие върху коронавирус. Може би има елемент, който може да разпознава и коронавирус, което да прави заразата по-леко да я прекараме, като това зависи от нивото на антителата в организма. Но не може да разчитаме на ваксините, че ще ни предпази от Covid-19, смята вирусологът.

Що се отнася до медикамента "Ремдесивир" той има положителен ефект за лечението на коронавирус. Поне на първоначално ниво резултатите са обнадеждаване, обясни Велислава Петрова