Български учен предупреди: Заплахите от "Чернобил" не са отминали

Фини прахови частици от реактора още са във въздуха, заяви Атанас Кръстанов

Заплахите от "Чернобил" не са отминали, фини прахови частици от реактора още са във въздуха. Радиация има и в затворени рудници. За това предупреди в предаването "120 минути" по bTV Атанас Кръстанов, който през 1986 г. започва работа в Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели, след като завършва Софийския университет. 

Още на 4 май (дни след аварията, която се случи на 26 април) група учени от Софийския университет е готова с първи доклад за ситуацията с препоръки да се вземат елементарни мерки като миене на ръцете, на улиците или ограничаване на излизането навън. Правителствената комисия обаче не взема предвид съветите. Докладите не били приети. 

Единствено Добри Джуров е взел мерки за армията, каза още Атанас Кръстанов, който подготвя филм за трагедията и мълчанието на властите. Радиацията в Родопите например достигнала 200 000 бекерела. Облакът достигнал страната ни на 1 май. “Самата кампания за йода беше много спорна. Радиацията в планинските райони, в Родопите, в Стара планина, достигна тогава до 200 000 бекерела (Bq) при норма до 500 до 300 бекерела”, подчерта Кръстанов.

Според него големите пожари на АЕЦ „Чернобил“, които са станали последните години, също могат да пренесат радиоактивни замърсявания на много големи разстояния.

Той даде пример с това, че една чашка прясно мляко от коза запълва дозовия капацитет на едно дете по отношение на йода.