Очаква се българските моряци от "Руен" да стигнат до безопасно пристанище, прибират се до 15 дни

Арестувани са 35 пирати

Операцията по спасяване на кораба "Руен" е приключила успешно. Нашият екипаж е на борда на единия от двата кораба в района и се намира в добро здраве, заяви пред Нова тв капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ.

„Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат”, добави той.

Арестувани са били 35 пирати.

Вчера вицепремиерът и външен министър в оставка заяви, че с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, е бил освободен.

"Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България", посочи Габриел.

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски гражданин на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж.