Балтийските страни се обявиха против проект на Русия за честване на съветската окупация

Естония, Латвия и Литва са привикали руски дипломати, за да изразят своя протест

Естония, Латвия и Литва съобщиха тази седмица, че са извикали руски дипломатически представители в своите външнополитически ведомства, за да изразят протест срещу руския проект за честване на годишнината от началото на окупацията на балтийските държави от Съветския съюз през Втората световна война, предаде Франс прес.

Външните министри на трите страни, които днес са членове на ЕС и НАТО, определиха като "цинични" и "провокативни" плановете на Русия да отбележи годишнината със зари и артилерийски салюти.

От своя страна, говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви вчера, че по този начин "милиони граждани по целия свят ще честват с Русия годишнината от голямата победа срещу фашизма".

"Победата на съюзниците срещу нацистите е изключително важна за съдбата на Европа, но краят на Втората световна война не донася свобода на Литва", каза пред АФП литовският топдипломат Линас Линкевичус.

"Той довежда до близо 50 години съветска окупация, убийства и депортации", добави Линкевичус.

Латвийският му колега Едгарс Ринкевич нарече руските чествания "циничен опит за пренаписване на историята".

Съветският съюз превзема балтийските страни през 1940 г. по силата на пакта "Рибентроп-Молотов", сключен между СССР и нацистка Германия. Година по-късно, през юни, са депортирани около 43 000 балтийски граждани.

Тази кампания е спряна, когато Германия се обръща срещу дотогавашния си съюзник и изтласква Червената армия от балтийските страни.

От 1944 до 1945 г. Съветският съюз слага край на нацистката окупация, по време на която изчезва почти цялото местно еврейско население, но много бързо Москва обявява депортирането на стотици хиляди хора в Сибир.

Съветският терор предизвиква въоръжена съпротива в балтийските страни от 1944 до 1953 г., главно в Литва.

Литва, Латвия и Естония си връщат независимостта чак през 1991 г.