Байдън: Хамас нападна Израел, за да провали затоплянето на връзките му със Саудитска Арабия

Кралството досега не е признало Израел

Джо Байдън

Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според него една от целите на бруталната атака на "Хамас" срещу Израел преди две седмици е била да осуети сближаването на страната със Саудитска Арабия.

"Една от причините, поради които действаха така, беше, защото знаеха, че ще седна на масата със саудитците", заяви той пред гости на предизборна среща за набиране на средства. "Саудитците искаха да признаят Израел... да обединят Близкия изток", каза Джо Байдън, цитиран от АФП.

Набраната инерция за постигане на забележително споразумение с посредничеството на САЩ за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия - пазител на двете най-свещени места в исляма - беше пропиляна от нападението на терористи от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Фактическият владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, по-рано констатира напредък с Израел, но също така настояваше за движение по палестинската кауза.

Кралството от Персийския залив досега не е признало Израел и не се е присъединило към Аврамовите споразумения от 2020 г., постигнати с посредничеството на Съединените щати - въз основа на това споразумение съседните Бахрейн и Обединените арабски емирства, както и Мароко, установиха дипломатически отношения с Израел. /БГНЕС