Байдън: Светът е в повратна точка - от решенията ни за Украйна и Израел зависят бъдещите поколения

Путин и "Хамас" се борят да заличат съседна демокрация от картата

Снимки: EPA\BGNES

Снимки: EPA\BGNES

Джо Байдън - президент на Съединените щати, The Washington Post

Днес светът се намира в повратна точка и изборите, които правим сега, включително по отношение на кризите в Европа и в Близкия изток, ще определят посоката на нашето бъдеще за поколения напред.

Как ще изглежда нашият свят след приключването на тези конфликти?

Ще лишим ли „Хамас“ от възможността да причинява чисто и неподправено зло?  Ще живеят ли някога израелци и палестинци рамо до рамо в мир, с две държави за два народа?

Ще подведем ли Владимир Путин под отговорност за неговата агресия, така че да може народът на Украйна да живее свободно и Европа да остане опора за световния мир и сигурност?

И основният въпрос

Ще преследваме ли безкомпромисно нашата позитивна визия за бъдещето или ще позволим на тези, които не споделят ценностите ни, да превръщат света в по-опасно и разделено място?

И Путин, и „Хамас“ се борят да заличат съседна демокрация от картата. И както Путин, така и „Хамас“ се надяват да сринат по-широката регионална стабилност и интеграция и да се възползват от  безредието, което би последвало. Америка не може и няма да позволи това да се случи. Заради интересите на собствената ни национална сигурност – и за доброто на целия свят.

(…)

Светът очаква от нас да решим проблемите на нашето време. Това е дълг на лидерството и Америка ще го изпълнява. Защото, ако не отговорим на днешните предизвикателства, рискът от конфликти може да се разрасне, а разходите за справяне с тях само ще се увеличават. Ние няма да позволим това да се случи.

Тази убеденост е в основата на моя подход, изразяващ се в подкрепа за народа на Украйна, който продължава да защитава свободата си срещу бруталната война на Путин.

Знаем от двете световни войни през миналия век, че когато агресията в Европа бъде оставена без отговор, кризата не отшумява от само себе си. Въвлича Америка директно. Ето защо нашият ангажимент към Украйна днес е инвестиция в собствената ни сигурност. Тя предотвратява по-широк конфликт утре.

(…)

Съединените щати не правят това сами. Повече от 50 нации се присъединиха към нас, за да гарантираме, че Украйна има това, от което се нуждае, за да се защити. Нашите партньори поемат голяма част от икономическата отговорност за подкрепата на Украйна. Освен това ние изградихме по-силен и по-обединен НАТО, който ни дава повече сигурност чрез силата на нашите съюзници, като същевременно даваме ясно да се разбере, че ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, за да възпрем по-нататъшна руска агресия. Нашите съюзници в Азия също са до нас, за да подкрепят Украйна и да държат Путин отговорен, защото разбират, че

стабилността в Европа и в Индо-Тихия океан са неразривно свързани

Виждали сме също в историята как конфликтите в Близкия изток могат да отприщят последици по целия свят.

Ние твърдо заставаме до израелския народ докато той се защитава срещу убийствения нихилизъм на „Хамас“. На 7 октомври „Хамас“ изби 1200 души, включително 35 американски граждани, извършвайки най-бруталното зверство срещу еврейския народ в рамките на един-единствен ден след времето на Холокоста. Бебета и малки деца, майки и бащи, баби и дядовци, хора с увреждания, дори оцелели от Холокоста бяха осакатени и убити. Цели семейства бяха избити в домовете им. Младежи бяха застреляни на музикален фестивал. Тела, надупчени от куршуми и изгорени до неузнаваемост. И повече от месец семействата на над 200 заложници, взети от „Хамас“, включително бебета, включително американци, живеят в ада, в тревожно очакване да разберат дали любимите им хора са живи или мъртви. Във времето, когато пиша това, моят екип и аз работим час след час и правим всичко по силите си, за да освободим заложниците.

И докато израелците са още в шок и страдат от травмата, причинена от тази атака, „Хамас“ обеща, че ще се опита безмилостно да повтори 7 октомври. Каза много ясно, че няма да спре.

Палестинският народ заслужава собствена държава и бъдеще, свободно от „Хамас“

Аз също съм съкрушен от снимките от Газа и смъртта на хиляди цивилни, включително деца. Палестинските деца плачат за изгубени родители. Родителите изписват името на детето си на ръката или крака си, за да може да бъдат идентифицирани, ако се случи най-лошото. Палестинските медицински сестри и лекари отчаяно се опитват да спасят всеки скъпоценен живот, който могат, с малко или никакви ресурси. Всеки загубен невинен палестински живот е трагедия, която разкъсва семейства и общности.

Нашата цел трябва да бъде прекратяване на войната – не за момента, а завинаги. Да прекъснем цикъла на непрестанното насилие и да изградим нещо по-устойчиво в Газа и в Близкия изток, така че историята да не се повтаря.

(…)

J_Biden8.jpg


Терористичната стратегия на „Хамас“ е да се укрива сред палестинските цивилни. Да използва деца и невинни като живи щитове. Да прокопава тунели за тероризъм под болници, училища, джамии и жилищни сгради. Да провокира колкото може повече смърт и страдания на невинни хора - израелци и палестинци.

Ако „Хамас“ изобщо го беше грижа за живота на палестинците, щеше да освободи всички заложници, да сложи оръжие и да предаде лидерите и отговорните за 7 октомври.

Докато „Хамас“ се придържа към своята идеология на унищожението, прекратяването на огъня не е мир. За членовете на „Хамас“ всяко прекратяване на огъня е време, което те използват, за да възстановят запасите си от ракети, да прегрупират силите си и да подновят убийствата, като отново атакуват невинни. Ефектът от контрола на „Хамас“ над Газа би бил увековечаване на омразата и лишаване на палестинските цивилни от шанса да изградят нещо по-добро за себе си.

И тук, у дома, в моменти, когато ни обземат страх и подозрение, гняв и ярост, трябва да работим още повече, за да отстояваме ценностите, които ни правят това, което сме.

(…)

В статията си 46-ият президент на Съединените щати  описва и стъпките към траен мир, и принципите, въз основа на които той може да се осъществи. Наред с формулата за два народа в две държави той акцентира върху това, че Газа никога повече не бива да се използва като платформа за тероризъм.  По думите му след войната, гласовете на палестинците и  техните стремежи трябва да бъдат в центъра на следкризисното управление в Газа. Той смята, че Газа и Западния бряг трябва да имат една обща управленска структура.  
Американският президент посочва, че САЩ работят по прекъсване на финансирането за „Хамас“ и предотвратяване на създаването на нови канали за финансиране.

Превод: Faktor.bg