БДЖ постави меломаните у нас пред дилема - или влака, или музиката

БДЖ направи не особено успешен опит да се запише във фестивалното лято на меломаните у нас. Два допълнителни влака по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия ще пътуват на 6 и 7 август по повод на провежданите през тези дни XII национален събор на народното творчество в Копривщица и Spice Music Festival в Бургас, съобщиха от железниците тази вечер.

Композициите на тези влакове ще бъдат съставени от общо шест вагона, като по този начин националният железопътен превозвач ще предостави още една възможност за меломаните и любителите на българския фолклор да пътуват с влак както до мястото на самото събитие, така и да се придвижат в обратното направление след края на фестивалните дни, посочват от компанията.

Справка с програмата на бургаския фест обаче показва, че меломаните ще трябва да избират - или музиката, или влака. Допълнителните влакове ще се движат само на 6 и 7 август, въпреки че и двата фестивала започват на 5 август, посочва "Сега". Разписанието е следното: 

- Бързият влак № 3691 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 08:00 ч., в гара Копривщица ще спира в 09:56 ч. и ще пристига в Бургас в 14:00 ч.;

- Бързият влак № 3692 от Бургас за София ще тръгва от гара Бургас в 15:00 ч., ще заминава от гара Копривщица в 19:23 ч. и ще пристига в София в 21:05 ч.

Вижда се, че ако човек избере влака, за да пътува за Бургас, то ще изпусне и програмата на 5 август, и програмата на 7 август, тъй като сцените в трите дни на Spice отварят от 17:30 часа, а влакът потегля в 15:00 часа към София. Евентуално на 6 август човек може да се класира за изпълненията, но това ще е всичко, което ще може да види, ако разчита на превоз на БДЖ.

Любителите на фолклора не са много по-големи късметлии. Те ще изпуснат предварителната програма на събора в Копривщица, предвидена за 5 август, а нямат и големи шансове да хванат официалното откриване на 6-и. Влакът пристига на гара Копривщица 4 минути преди началото му, но особеното е, че в подбалканското градче тя се намира на 8 километра от самия град и до него се хваща допълнително маршрутно такси. Затова пък на 7 август даже ще им остане време за разходка след закриването, тъй като програмата приключва в 14:30 ч.(link is external), а влакът за София е в 19:23 ч