Беларус засилва "хибридните заплахи" на границата с Литва, Вилнюс затвори два гранични пункта

Латвия и Литва, подобно на Полша предприемат спешни мерки заради разполагането на "Вагнер" и възможни провокации

В сряда правителството на Литва реши временно да затвори контролно-пропускателните пунктове Шумск и Тверч на границата с Беларус от 18 август, съобщава руската секция на  Би Би Си.

Мерките са насочени към адекватна реакция на геополитическата ситуация и заплахата за националната сигурност, както и предотвратяване на контрабандата на стоки, според портала Delfi.

Преди ден Държавната гранична служба на страната обяви "допълнителна мобилизация" на гранична охрана поради "рязко увеличаване на хибридната заплаха" на границата с Беларус.

Латвия, Литва и Полша започнаха да предприемат спешни мерки за укрепване на границите си, опасявайки се от провокации след разполагането на ЧВК "Вагнер" в републиката.

Латвия и Литва, подобно на Полша, също са разтревожени от разполагането на "Вагнер" в Беларус, което смятат за сериозна заплаха за сигурността.

През последните месеци в Полша също като Литва наблюдава увеличение на броя основно на мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да преминат границата. През последните две години няколко пъти се случваха кризи с големи вълни мигранти, за които Полша обвини Беларус, че набира мигранти в бедни страни и ги изпраща незаконно през границата, за да подклажда нестабилност в целия Европейски съюз.

В началото на юли президентите на тези страни отправиха писмо до генералния секретар на НАТО и лидерите на страните от Алианса с призив да предприемат мерки за противодействие на заплахите, идващи от Русия и Беларус.

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи в началото на август, че според Полша и Литва в Беларус има около 4000 наемници от групировката ЧВК "Вагнер", които могат да бъдат използвани за провокации.

В случай на сериозен инцидент с участието на наемници на ЧВК "Вагнер", Полша, Литва и Латвия могат едновременно да затворят границите си с Беларус, предупредиха властите по-рано.