Белгия и Чехия поискаха от ЕС санкции срещу руската намеса

"Да направим всичко, за да защитим нашата демокрация“

На срещата на върха на лидерите от ЕС Белгия и Чехия инициираха обмисляне на нови санкции срещу злонамерените дейности на Москва, в отговор на подозренията за руска намеса преди европейските избори през юни.

Призивът дойде, след като през миналата седмица Белгия обяви, че проучва обвинението, разкрито най-наред от чешкото разузнаване, че редица законодатели от ЕС са взели пари, за да разпространяват пропагандата на Кремъл чрез базиран в Прага новинарски сайт.

„Трябва да бъдем много ясни, че опити като този са неприемливи и да направим всичко, за да защитим нашата демокрация“, каза белгийският премиер Александър де Кро при пристигането си за двудневната среща на върха в Брюксел.

В съвместно писмо с чешкия премиер Петр Фиала той обсъди, че сега е "точното време за установяване на нов режим на ограничителни мерки на ЕС, насочен към противодействие на руските злонамерени дейности“. „Трябва да се въоръжим срещу това както на национално, така и на европейско ниво“, пишат те в писмото, изпратено във вторник до държавните ръководители на ЕС, до шефката на европарламента Роберта Мецола, на ЕК Урсула фон дер Лайен и до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. „Ние просто не можем да позволим на Русия да се измъкне с такава груба атака срещу нашите демократични институции и принципи“, изтъкват те. 

Разкритията са свързани със сайта Voice of Europe, който е известен с публикуването на истории, повтарящи руски съобщения, и предоставяне на ефирно време на гости, които го правят.

„Белгийската разузнавателна служба потвърждава тази руска намеса“, пишат Де Кро и Фиала. „Ясно е, че руският режим се опитва да повлияе на предстоящите европейски избори и да засили проруския наратив в новия Европейски парламент.

Те също така призоваха Европейската прокуратура и Европейската служба за борба с измамите да преследват подобна намеса. Федералната прокуратура на Белгия разследва обвинението на основание, че страната е домакин на институциите на ЕС. Европейската комисия отправи многократни предупреждения, че Москва разпространява дезинформация преди изборите в ЕС и се стреми да отслаби европейската обществена подкрепа за Украйна, докато тя се бори с инвазията на Русия. /БГНЕС, АФП